Wednesday, January 14, 2009

kisah roti wholemeal...


Telah dua hari berjuang dengan hanya dua tenaga kerja, hari ini, aku terdengar rungutan pelanggan tidak puas hati sambil rotinya dibungkus.

“Dah la mahal, sik nyaman lalu gik roti ya. Rugi kamek meli ria.” Antara yang sampai ke rongga telingaku di balik bunyi mesin dan oven.

“Kenak ya? ” tanya ku sejurus cik cashier melangkah masuk.

“Customer ya meli roti wholemeal hari ya.Nya madah dah la mahal, rasanya gik sik nyaman.”

Tatkala mendengarkan itu, aku lalu mengeluh. Nampaknya pelanggan tadi tidak tahu nilai sebenar sebuku roti bijirin..Hanya tahu harganya mahal berbanding roti putih biasa dan bertekstur kasar penuh bijirin. Rasanya pun tak seberapa. Masin ada. Kalau manis gula yg dicari, memang tiada. Tiada sebutir gula pun dicampur ke dalam adunan. Semua ini kerana hakikat dicipta roti bijirin adalah bagi orang-orang yang mempunyai masalah kesihatan. Baik untuk pengidap kencing manis. Kalau harga yang jadi ukuran, cuba kita renung bersama perbandingan ini…



Roti Putih (sandwich) vs Roti bijirin (wholemeal)
Masa pengadun (9k tepung): Lebih kurang 20 minit vs Lebih kurang 40 minit

Masa pengembang (fermentation time): 1 jam vs 2 hingga 2 ½ jam


Masa pembakaran: 30 minit vs 35 minit

Kebarangkalian sukses: 98% vs 50/50
[dari perspektif seorang amatur, seperti saya ;)]


Fikir-fikirkan…

Semua kejadianNya pasti ada sebab...

Wallahu'alam...

*PercaturanNya sememangnya sempurna…jom! kita kejar redha dan KasihNya bersama..*



No comments:

Post a Comment